Voor scherpe beelden van de zon: volledige vervanging van de telescoop. Er is spannend nieuws over de ruimte.

Na de vernieuwing van de Gregor-zonnetelescoop konden haarscherpe beelden van de zon worden gemaakt. Dat maakt het Leibniz Instituut voor Zonnefysica (KIS) in Freiburg bekend. De grootste Europese zonnetelescoop, Gregor, maakte haarscherpe beelden van de fijne structuur van de zon. Met het apparaat konden de onderzoekers details van slechts 50 kilometer op de zon oplossen, kondigde het Leibniz Institute for Solar Physics (KIS) in Freiburg aan. Dat komt overeen met een fractie van de diameter van de zon van 1,4 miljoen kilometer. “Het is alsof je een naald op een voetbalveld vanaf een kilometer afstand perfect scherp ziet.”

De zonnetelescoop wordt beheerd door een Duits consortium onder leiding van het KIS en bevindt zich bij het observatorium Teide op het Spaanse eiland Tenerife. Om de hoge resolutiebeelden te kunnen maken, werden de optica, mechanica en elektronica van het apparaat in slechts een jaar tijd volledig opnieuw ontworpen. “Het project was behoorlijk riskant omdat dergelijke telescoopconversies meestal jaren duren”, zei de KIS-directeur Svetlana Berdyugina volgens de aankondiging. Met de nieuwe optica van de telescoop konden de wetenschappers nu in detail kijken naar bijvoorbeeld magnetische velden, turbulentie, zonnevlammen en zonnevlekken, aldus het instituut.

“De eerste foto’s, gemaakt in juli 2020, tonen verbazingwekkende details van de ontwikkeling van zonnevlekken en complexe structuren in het zonneplasma.” Lees ook: Zon, maan en sterren: een ongebruikelijk aantal Perseïden (awa / dpa) © dpa

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *