Klimaatgeschiedenis van de afgelopen 66 miljoen jaar. Er is spannend nieuws over natuur en milieu.

Een massa-uitsterving 66 miljoen jaar geleden bracht ook het einde van de dinosauriërs teweeg. Onderzoekers hebben nu gereconstrueerd hoe het klimaat zich sindsdien heeft ontwikkeld. De curve geeft de ongekende opwarming weer. Voor wetenschappers is de ontwikkeling van het klimaat op aarde gedurende zeer lange perioden een belangrijk onderdeel om klimaatveranderingen te begrijpen. Deskundigen hopen op antwoorden op vragen die door de huidige klimaatverandering worden gesteld – men wil bij wijze van spreken leren van de geschiedenis.

Voor een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad “Science”, hebben onderzoekers de klimaatgeschiedenis van de afgelopen 66 miljoen jaar geschetst. Hiervoor analyseerde het team rond Thomas Westerhold van het Center for Marine Environmental Sciences (Marum) van de Universiteit van Bremen en Norbert Marwan van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) oceaansedimenten. De resultaten maken duidelijk hoe ongekend de huidige opwarming van de aarde is. De wetenschappers boorden de monsters in de zeebodem van verschillende oceanen vanaf een onderzoeksschip. Ze was vooral geïnteresseerd in de fossiele schelpen van zogenaamde foraminiferen die zijn opgeslagen in de sedimenten – kleine organismen die op de zeebodem leven. Vervolgens analyseerden ze hun zuurstof- en koolstofisotopen. Hiermee kunnen conclusies worden getrokken over de diepzeetemperaturen van die tijd, het ijsvolume en de koolstofconcentraties in de atmosfeer.

De resulterende klimaatreferentiecurve gaat terug tot die massa-uitsterving 66 miljoen jaar geleden aan het einde van het Krijt, waar onder andere de dinosauriërs het slachtoffer van werden. Dat was toen het Cenozoïcum begon en tot op de dag van vandaag voortduurt. De twee dozijn onderzoekers uit zes landen leiden uit de klimaatcurve vier basisklimatologische omstandigheden af. Ze noemen het: Dienovereenkomstig heerste in de eerste tien miljoen jaar van de bestudeerde periode een warme huisconditie waarin de gemiddelde temperatuur op aarde meer dan vijf graden Celsius boven de huidige waarden lag.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *