Tyrannosaurus rex had tussenwervelschijven. Er is spannend nieuws over wetenschap en technologie.

Net als mensen en andere zoogdieren hadden dinosauriërs ooit tussenwervelschijven. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. De machtige Tyrannosaurus rex kan ook een hernia krijgen. Later werden de tussenwervelschijven bij de dinosauriërs vervangen door kogelgewrichten, zoals die bij reptielen voorkomen. Tot dusver hebben wetenschappers aangenomen dat alleen mensen en andere zoogdieren tussenwervelschijven hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben nu echter ontdekt dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Het onderzoeksteam heeft zijn resultaten gepubliceerd in het tijdschrift “Scientific Reports”. “Ik kon niet geloven dat prehistorische reptielen geen tussenwervelschijven hadden”, legt Tanja Wintrich, paleontoloog aan de Universiteit van Bonn, uit in een persbericht. De wervellichamen van de meeste dinosauriërs lijken verwarrend veel op die van mensen.

Tussenwervelschijven zijn de verbindende schakels tussen de wervellichamen. Ze maken de wervelkolom flexibel. Ze hebben geen slangen en andere reptielen, hun wervels zijn verbonden met kogelgewrichten. Dit beschermt ze tegen hernia. De wetenschappers onderzochten 19 verschillende dinosaurussen en dieren die nog steeds in leven zijn. Ze vonden resten van kraakbeen en andere delen van de tussenwervelschijf in monsters van mariene dinosauriërs. “We ontdekten dat zelfs de Tyrannosaurus rex niet beschermd was tegen hernia,” zei Wintrich. “Het is werkelijk verbazingwekkend dat het kraakbeen van het gewricht en blijkbaar zelfs de tussenwervelschijf zelf honderden miljoenen jaren bewaard kan blijven”, zegt Martin Sander, paleontoloog aan de Universiteit van Bonn.

De onderzoeken maken duidelijk dat tussenwervelschijven “een heel oud, origineel kenmerk vertegenwoordigen”. Ze laten echter ook zien dat tussenwervelschijven bij verschillende dieren verschillende keren zijn geëvolueerd. Bij reptielen werden ze bijvoorbeeld waarschijnlijk zelfs twee keer vervangen door kogelgewrichten. Volgens de wetenschappers hadden bijvoorbeeld de grootste dinosauriërs, de dinosauriërs met een lange nek, kogelgewrichten. Dit maakte haar ruggengraat stabieler. Vogelachtige roofzuchtige dinosauriërs ontwikkelden ook kogel- en zadelgewrichten zoals die bij vogels van tegenwoordig voorkomen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *